Δράσεις

Ενημερωτική Συνάντηση με Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Δημοσιεύτηκε: 23/06/2022

Την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα. Ζέττα Μακρή, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.) κ. Γιώργος Μεταξάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Τσαγκλιώτη και το Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Κομονταχάκη.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχε σκοπό την ενημέρωση της Υφυπουργού, για όλα τα ζητήματα των Γεωγράφων -και της Γεωγραφίας ευρύτερα- στην Εκπαίδευση.


Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. κ. Μεταξάκης εξήρε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς στην πρόσφατη προκήρυξη προσελήφθησαν οι πρώτοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Γεωγράφοι. Τόνισε ότι, στη βάση του πάγιου αιτήματος «η Γεωγραφία να διδάσκεται από Γεωγράφους», ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα και εξέφρασε την προσδοκία, αυτό να συνεχιστεί στους επικείμενους διορισμούς, στην Ειδική και στην Γενική Αγωγή. Επιπρόσθετα, ο κ. Μεταξάκης ανέλυσε την παρούσα κατάσταση της διδασκαλίας της Γεωγραφίας, στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες και παρέδωσε σχετικό υπόμνημα με τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί.

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μακρή, συνεχάρη τους συμμετέχοντες για την οργανωμένη εκπροσώπηση των Γεωγράφων και τους ευχαρίστησε για την τεκμηριωμένη ενημέρωση πάνω στα θέματα του κλάδου. Η Υφυπουργός Παιδείας άκουσε τα αιτήματα και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, η οποία και έχει, ως εκ της θέσεως της, την ανάλογη πολιτική ευθύνη. Χαρακτήρισε κατανοητή, την ανάγκη διδασκαλίας του μαθήματος από τους Γεωγράφους και δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην επίλυση τους, πάντα στο μέτρο του εφικτού. Επιπλέον, εξέφρασε τη βούληση της, να συνεχιστεί η τακτική συνεργασία με την Ένωση, για όλα τα θέματα που άπτονται της Γεωγραφίας.

Κατά τη διαλογική συζήτηση, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν την αδιαμφισβήτη αξία της επιστήμης και όλων των επιμέρους πεδίων της (Φυσική Γεωγραφία, Ανθρωπογεωγραφία κ.λπ.), στην κατανόηση διάφορων επίκαιρων θεμάτων, όπως λ.χ. οι Γεωπολιτικές εξελίξεις και το Μεταναστευτικό.  Συνεπώς, συμφώνησαν ως προς τη σημασία παροχής της σχετικής γνώσης στο μαθητικό δυναμικό και στους «αυριανούς» πολίτες της χώρας.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Υφυπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες της, για την εγκάρδια φιλοξενία. Επίσης, ευχαριστούμε τον Σύλλογο Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συμβολή του στη συνάντηση και την θερμή υποστήριξη των θέσεων της Ε.ΓΕΩ.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Το υπόμνημα ζητημάτων βρίσκεται στη διάθεση των μελών της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας

Συνάντηση συνεργασίας με Φοιτητές Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Δημοσιεύτηκε: 05/05/2022

🏦 Συνάντηση συνεργασίας με τον Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου “Ο Πιττακός” πραγματοποίησε η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας

📆 Η συνάντηση που έγινε την Τρίτη 03 Μαΐου 2022 στην Αθήνα, είχε σκοπό τη γνωριμία, την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επαγγελματικές και τις ακαδημαϊκές εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο των Γεωγράφων

✅ Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. Γιώργος Μεταξάκης, υποδεχόμενος τον εκπρόσωπο των Φοιτητών, παρουσίασε τους τομείς δράσεις όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον της Ένωσης και ενημέρωσε το Σύλλογο Φοιτητών αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα ζητήματα αυτά (ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε., Εκπαίδευση, Α.Σ.Ε.Π.)

🌍 Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κωνσταντίνος Πεινασμένος, ενημέρωσε την Ε.ΓΕΩ. σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και παρουσίασε τις προτεινόμενες δράσεις για τα επαγγελματικά ζητήματα που έχει στοχεύσει ο Σύλλογος Φοιτητών

🎯 Κατά τη διάρκεια της δίωρης και εφ’ όλης της ύλης συζήτησης, διαπιστώθηκε από κοινού, η ανάγκη συνεργασίας και υποστήριξης όλων των φορέων που άπτονται στην επιστήμη της Γεωγραφίας και συμφωνήθηκε η συνέχεια της τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας και του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου “Ο Πιττακός”

⚠️ Κατά τη συνάντηση τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Επίσκεψη γνωριμίας στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου

Δημοσιεύτηκε: 15/04/2022

Τον Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέα Ευθυμίου, επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας κ. Γιώργος Μεταξάκης. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στο Δημαρχείο Μοσχάτου – Ταύρου, είχε σκοπό την ενημέρωση του Δημάρχου, σχετικά με το Σωματείο, το επάγγελμα του Γεωγράφου και την επιστήμη της Γεωγραφίας γενικότερα.

Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. αφού ευχαρίστησε τον κ. Δήμαρχο για τη θερμή υποδοχή, ανέφερε συνοπτικά την ιστορία και τις δράσεις της Ένωσης και την κατάσταση σχετικά με την επιστήμη της Γεωγραφίας στην Ελλάδα. Παρουσίασε το επάγγελμα του Γεωγράφου και τις ιδιαίτερες δυνατότητες που μπορεί να παρέχει ιδίως στις σύγχρονες ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος κ. Ευθυμίου, εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την επιστήμη της Γεωγραφίας, την οποία εξάλλου έτυχε να γνωρίσει μέσα από τον εργασιακό – επιστημονικό του βίο. Συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο για τις εντατικές δράσεις προαγωγής της επιστήμης και του κλάδου και διαβεβαίωσε τη βούληση του Δήμου να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια αυτή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επαγγελματικές δυνατότητες των Γεωγράφων και συμφωνήθηκε η συνέχεια της τακτικής επικοινωνίας και η συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας και του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.

*Κατά τη συνάντηση τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας

Τηλεδιάσκεψη συνεργασίας με τον Πρόεδρο Π.Σ.Π.Μ.Γεωπληροφορικής & Τοπογραφίας

Δημοσιεύτηκε: 13/04/2022

Συνάντηση γνωριμίας και συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας κ. Αθανάσιου Δήμου, πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας. Κατόπιν ειδικής πρόσκλησης του Προέδρου, ο κ. Δήμου συμμετείχε στην 6η Συνεδρίαση του οργάνου που διεξήχθη χθές 12 Απριλίου 2022 ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00. μέσω Τηλεδιάσκεψης.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης, υπήρξε μια σύντομη παρουσίαση των δύο φορέων ως προς τις δράσεις τους και τα ζητήματα που αμφότεροι αντιμετωπίζουν. Ο κ. Δήμου παρουσιάσε παλαιότερες κοινές δράσεις όπως λ.χ. οι επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο Αθηνών καθώς και στην Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού αντίστοιχα. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τρέχουσα προκήρυξη της Γ.Υ.Σ., η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει με ρητή αναφορά την ειδικότητα του Γεωγράφου. Τόσο ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Μεταξάκης και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την ως σήμερα συνεισφορά του στην επίτευξη των κοινών μας στόχων.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατέθεσαν μια σειρά δημιουργικών ιδεών για την ενίσχυση των κοινών δράσεων. Συμφωνήθηκε η τακτική επικοινωνία των φορέων για το συντονισμό συνεργατικών δράσεων καθώς και η διοργάνωση κοινής συνεδρίασης των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο φορέων, το συντομότερο δυνατό.