Ενημερωτική συνάντηση με Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα. Ζέττα Μακρή, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.) κ. Γιώργος Μεταξάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Τσαγκλιώτη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Κομονταχάκη.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχε σκοπό την ενημέρωση της Υφυπουργού, για όλα τα ζητήματα των Γεωγράφων -και της Γεωγραφίας ευρύτερα- στην Εκπαίδευση.


Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. κ. Μεταξάκης εξήρε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς στην πρόσφατη προκήρυξη προσελήφθησαν οι πρώτοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Γεωγράφοι. Τόνισε ότι, στη βάση του πάγιου αιτήματος «η Γεωγραφία να διδάσκεται από Γεωγράφους», ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα και εξέφρασε την προσδοκία, αυτό να συνεχιστεί στους επικείμενους διορισμούς, στην Ειδική και στην Γενική Αγωγή. Επιπρόσθετα, ο κ. Μεταξάκης ανέλυσε την παρούσα κατάσταση της διδασκαλίας της Γεωγραφίας, στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες και παρέδωσε σχετικό υπόμνημα με τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί.

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μακρή, συνεχάρη τους συμμετέχοντες για την οργανωμένη εκπροσώπηση των Γεωγράφων και τους ευχαρίστησε για την τεκμηριωμένη ενημέρωση πάνω στα θέματα του κλάδου. Η Υφυπουργός Παιδείας άκουσε τα αιτήματα και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, η οποία και έχει, ως εκ της θέσεως της, την ανάλογη πολιτική ευθύνη. Χαρακτήρισε κατανοητή, την ανάγκη διδασκαλίας του μαθήματος από τους Γεωγράφους και δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην επίλυσή τους, πάντα στο μέτρο του εφικτού. Επιπλέον, εξέφρασε τη βούληση της, να συνεχιστεί η τακτική συνεργασία με την Ένωση, για όλα τα θέματα που άπτονται της Γεωγραφίας.

Κατά τη διαλογική συζήτηση, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν την αδιαμφισβήτη αξία της επιστήμης και όλων των επιμέρους πεδίων της (Φυσική Γεωγραφία, Ανθρωπογεωγραφία κ.λπ.), στην κατανόηση διάφορων επίκαιρων θεμάτων, όπως λ.χ. οι Γεωπολιτικές εξελίξεις και το Μεταναστευτικό.  Συνεπώς, συμφώνησαν ως προς τη σημασία παροχής της σχετικής γνώσης στο μαθητικό δυναμικό και στους «αυριανούς» πολίτες της χώρας.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Υφυπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες της, για την εγκάρδια φιλοξενία. Επίσης, ευχαριστούμε τον Σύλλογο Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συμβολή του στη συνάντηση και τη θερμή υποστήριξη των θέσεων της Ε.ΓΕΩ.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Το υπόμνημα ζητημάτων βρίσκεται στη διάθεση των μελών της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας

Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.