ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισκέφτηκε την Τρίτη 23 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας κ. Γιώργος Μεταξάκης, όπου και συναντήθηκε με τον κ. Σπυρίδωνα Λυμπερίου, Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη.Στο πλαίσιο εξωστρέφειας του κλάδου, ο κ. Μεταξάκης παρουσίασε το επάγγελμα του Γεωγράφου, εξειδικεύοντας περαιτέρω σε εφαρμογές επί ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου, όπως λ.χ. ο σχεδιασμός Νησιωτικής πολιτικής με κοινωνικά και αναπτυξιακά προγράμματα, η αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων, η διαχείριση παράκτιων περιοχών, η εγκατάσταση υποδομών ενέργειας, η ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού, η προστασία και ανάδειξη του νησιωτικού τοπίου κ.α. Ο κ. Μεταξάκης παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα με τα Τμήματα και τις Διευθύνσεις του Υπουργείου, όπου δύναται να εργαστεί ένας Γεωγράφος. Κλείνοντας, ευχαρίστησε θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας για τον ορισμό του εξαίρετου συναδέλφου, κ. Αγουρόγιαννη Π. στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

Ο Διευθυντής κ. Λυμπερίου, παρέλαβε το σχετικό υπόμνημα και συνεχάρη τον Πρόεδρο για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημέρωση. Μεταφέροντας τη θέση του Υπουργού, τόνισε ότι η αξία της επιστήμης της Γεωγραφίας είναι δεδομένη και αναγνωρίζεται ήδη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως αποδεικνύουν ο ορισμός Γεωγράφων σε σημαντικούς φορείς και η απρόσκοπτη συνεργασία με ερευνητικά εργαστήρια των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωγραφίας. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να θέσει το κατατεθέν υπόμνημα, άμεσα υπόψη του Υπουργού κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των Γεωγράφων στην υπηρεσιακή δομή του Υπουργείου και αξιοποίησης των ικανοτήτων τους, για την ανάπτυξη της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής της χώρας.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού, κ. Σπυρίδωνα Λυμπερίου και τους συνεργάτες του, για την ζεστή φιλοξενία στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δεσμευόμαστε σε διαρκή συνεργασία για την επίτευξη των όσων αναφέρθηκαν.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ε.ΓΕΩ. ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

Τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη επισκέφτηκε την Πέμπτη 04 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας κ. Γιώργος Μεταξάκης, συνεχίζοντας τον κύκλο επαφών του με σημαντικούς θεσμικούς φορείς για τη διάδοση της Γεωγραφίας.


Ο κ. Μεταξάκης, βρισκόμενος στην Κρήτη και δη στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σητεία, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τον τοπικό Δήμο και να παρουσιάσει την ιστορία και το έργο της Ένωσης Γεωγράφων. Παράλληλα, ενημέρωσε εμπεριστατωμένα τον Δήμαρχο για το σύγχρονο επάγγελμα του Γεωγράφου και ειδικότερα για τις δυνατότητες αξιοποίησης του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στην παρουσίαση του, ανέδειξε πως ο Γεωγράφος μπορεί να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση μέσα από την εξισορρόπηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε κρίσιμα τοπικά ζητήματα, όπως λ.χ. ο Β.Ο.Α.Κ. ή και η προστασία των περιοχών natura.

Ο Δήμαρχος Σητείας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ. Μεταξάκη, τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση πάνω στο επάγγελμα και την επιστήμη της Γεωγραφίας γενικότερα. Ο κ. Ζερβάκης σημείωσε την πάγια και διαρκή ανάγκη ενίσχυσης των Δήμων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργικότητα τους και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες τους. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι Γεωγράφοι, μια ειδικότητα με καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της ισόρροπης ανάπτυξης της περιοχής. Κλείνοντας, τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την πόλη, η παρουσία ενός Σητειακού στην ηγεσία ενός πανελλαδικού επιστημονικού σωματείου και ευχήθηκε στον Πρόεδρο μια δημιουργική και επιτυχημένη θητεία.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, ευχαριστούμε θερμά τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη και τους συνεργάτες του, για την εγκάρδια κρητική φιλοξενία. Δεσμευόμαστε σε διαρκή συνεργασία με κοινό στόχο την επίλυση των τοπικών ζητημάτων.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Κενά Διορισμού Εκπαιδευτικών Π.Ε. 04.05

Για την καλύτερη προετοιμασία των συναδέλφων Γεωγράφων -και Γεωεπιστημόνων Π.Ε. 04.05 γενικότερα- στη δήλωση επιλογής περιοχών διορισμού Γενικής και Ειδικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας προχώρησε σε χαρτογραφική αποτύπωση των κενών ανά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας, όπως περιγράφονται στην δημοσιευθείσα Υπουργική Απόφαση!

Ευχόμαστε από καρδιάς καλή τοποθέτηση σε όλους!

Κενά Διορισμού ΠΕ 04.05 Γενικής – 2022
Κενά Διορισμού ΠΕ 04.05 Ειδικής- 2022

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο είχε την Τρίτη 12 Ιουλίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας κ. Γιώργος Μεταξάκης. Ο Υπουργός ενημερώθηκε εμπεριστατωμένα για τις σύγχρονες δυνατότητες των Γεωγράφων και τον τρόπο με τον οποίο δύνανται να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του Υπουργείου.


Ο κ. Θεοδωρικάκος υποδέχθηκε στο γραφείο του, τον κ. Μεταξάκη και συζήτησαν εκτενώς θέματα, όπως ενδεικτικά η πρόληψη της εγκληματικότητας, η βέλτιστη αστυνόμευση, οι χωρικές διαστάσεις σε εφαρμοζόμενες πολιτικές καθώς και οι νέες απαιτήσεις ασφάλειας συναρτήσει των διεθνών εξελίξεων. Αναλύθηκε  η ικανότητα των επιστημόνων Γεωγράφων να δημιουργούν σύγχρονα εργαλεία για τη στοχευμένη ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως στον τομέα της πρόληψης. Ειδικότερα, ο κ. Μεταξάκης κατέθεσε λεπτομερές υπόμνημα για τον τρόπο που οι εφαρμογές Γεωπληροφορικής, η χωρική ανάλυση δεδομένων και η ολοκληρωμένη  χωρική αντίληψη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, μπορούν να συνδράμουν στην αντεγκληματική πολιτική του Υπουργείου.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τους συνεργάτες του, για τη ζεστή φιλοξενία. Δεσμευόμαστε σε διαρκή συνεργασία, συμμετέχοντας με όλες μας τις δυνάμεις στην επίτευξη των στόχων για την ευνομία της Ελληνικής Πολιτείας.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Εκπαίδευση χειρισμού Drone

Η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας και ο Σύλλογος Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Altus LSA, που ειδικεύεται τόσο στην κατασκευή, όσο και στην εκπαίδευση χειρισμού ΣμηΕΑ, εξασφάλισαν:

Πιστοποιημένη κατά EASA Εκπαίδευση, κατηγορίας Α1-Α2-A3

H εκπαίδευση περιλαμβάνει:

  • 15 ώρες θεωρητικά μαθήματα – ζωντανά online μαθήματα / εξ’ αποστάσεως
  • 2 ώρες πρακτική εκπαίδευση – Δια ζώσης σε (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη (ως Αύγουστο 2022) και Σάμο (μέχρι 25 Οκτωβρίου 2022)

Η εκπαίδευση παρέχεται στην προνομιακή τιμή των 190€ / 250€ αποκλειστικά για τα μέλη της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας και του Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και πρώτου βαθμού συγγένειας αυτών.

Στην παραπάνω τιμή δεν περιλαμβάνεται το παράβολο 8356 αξίας 20 ευρώ προς την Υπηρεσία
Πολιτικής Αεροπορίας

Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής στο info@geographers.gr / info@sapa.gr

Συνάντηση με Υφυπουργό Παιδείας Α. Συρίγο

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Παιδείας αρμόδιο για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Άγγελο Συρίγο, είχε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.) κ. Γιώργος Μεταξάκης, συνεχίζοντας τις κινήσεις εξωστρέφειας της Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. επισκέφτηκε την Πέμπτη 23 Ιουνίου τον Υφυπουργό στο γραφείο του, όπου συζήτησαν εκτενώς για την κατάσταση στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και στα Τμήματα Γεωγραφίας -Πανεπιστημίου Αιγαίου και Χαροκοπείου Πανεπιστημίου- ειδικότερα, καθώς και για τις δυνατότητες των επιστημόνων Γεωγράφων.


Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. κ. Μεταξάκης, παρουσίασε την ιστορία και τους στόχους της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας. Αναφέρθηκε, στο εξαιρετικό έργο, των δύο ελληνικών Τμημάτων Γεωγραφίας, που εύγλωττα αποτυπώνεται στο επίπεδο των αποφοίτων τους και μελών της Ένωσης. Ο κ. Μεταξάκης επισήμανε τη δυσχέρεια που παρατηρείται, στην πλήρωση θέσεων μελών Δ.Ε.Π., ιδίως στο αντικείμενο της «Διδακτικής στη Γεωγραφία», ενός αντικειμένου κομβικής σημασίας για την επαγγελματική αποκατάσταση των συναδέλφων. Σημείωσε ότι υφίσταται πλέον ικανός αριθμός διδακτόρων, που μπορούν και πρέπει να ενισχύσουν το ολιγομελές σήμερα δυναμικό Γεωγράφων – Μελών Δ.Ε.Π.  Προσέθεσε, δε, ότι η Ένωση Γεωγράφων έχει μελετήσει τις διατάξεις που εμπεριέχονται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και θα αξιολογήσει την εφαρμογή τους.

Ο Υφυπουργός κ. Συρίγος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εξειδικευμένη ενημέρωση στα θέματα Γεωγραφίας. Σημείωσε την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων και να παρέχει λύσεις μέσα από το υπο ψήφιση νομοσχέδιο. Εξήρε το σημαντικό έργο των δύο Τμημάτων Γεωγραφίας, στη Μυτιλήνη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου), και στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Η δυσχέρεια πλήρωσης θέσεων μελών Δ.Ε.Π. στο αντικείμενο της Διδακτικής είναι ένα κοινό ζήτημα σε αρκετές επιστήμες. Παράλληλα, χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική, την ύπαρξη επιστημονικού προσωπικού υψηλής κατάρτισης, στη Γεωγραφία, ενός αντικειμένου που εξάλλου γνωρίζει και με την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, ως Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, αναλύθηκαν περαιτέρω οι δυνατότητες συμβολής της σύγχρονης Γεωγραφίας στη Γεωπολιτική, Εξωτερική Πολιτική και στις Διεθνείς Σχέσεις ευρύτερα, θέματα που άπτονται του επιστημονικού ενδιαφέροντος του κ. Καθηγητή.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Υφυπουργό και τους συνεργάτες του, για την ζεστή φιλοξενία και δεσμευόμαστε σε εντατική συνεργασία για την επίλυση των ζητημάτων του κλάδου και την περαιτέρω διάδοση της Γεωγραφίας.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Συνάντηση Εργασίας στο Υπουργείο Τουρισμού

Τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.) κ. Γιώργος Μεταξάκης, συνεχίζοντας τις επαφές με ανώτατους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, για την εξωστρέφεια της Ένωσης και τη διάδοση της επιστήμης της Γεωγραφίας.

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο αρμόδιος Υπουργός υποδέχθηκε στο γραφείο του, εκπροσώπους φορέων, που σχετίζονται με τον Τουρισμό και ενημερώθηκε άμεσα για τα ζητήματα που τους απασχολούν. Ο κ. Κίκιλιας και οι συνεργάτες του, κατέγραψαν τα αιτήματα και δεσμεύτηκαν στη διαρκή συνεργασία του Υπουργείου με τους φορείς, για την επίλυση τους, πάντα στο πλαίσιο του εφικτού.


Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. κ. Μεταξάκης, εξέφρασε την προσδοκία να επιβεβαιωθούν οι ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την φετινή τουριστική περίοδο. Περιέγραψε την σύνθετη ποικιλομορφία του Τουρισμού (αγροτουρισμός, αθλητικός, γαστρονομικός, ψηφιακοί νομάδες κ.α.) και ανέλυσε την ικανότητα των Γεωγράφων μέσα από τη διεπιστημονική τους αντίληψη, να προσφέρουν καθοριστικά στη χάραξη τουριστικής πολιτικής, στην ανάλυση δράσεων, στην ανάπτυξη προϊόντων, στην έρευνα επιπτώσεων και στην μελέτη των διεθνών αγορών. Παράλληλα, κατέθεσε Υπόμνημα με υπηρεσίες του Υπουργείου, όπου οι Γεωγράφοι μπορούν να συμβάλλουν με την επιστημονική κατάρτιση τους.

Ο Υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση στους τομείς Γεωγραφίας, που άπτονται του Τουρισμού. Σημείωσε ότι η φετινή ανάκαμψη της επισκεψιμότητας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα σημαντικό θετικό μήνυμα για τη χώρα, ωστόσο δεν αφήνει περιθώριο επανάπαυσης, καθώς η περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί εθνικό στόχο. Ο Τουρισμός, ένα σύνθετο και ευμετάβλητο φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία, απαιτεί διαρκή ανάλυση και σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζεται η σημαντικότητα των Γεωγράφων, με την διεπιστημονική γνώση και τα σύγχρονα εργαλεία που διαθέτουν, όπως η Γεωπληροφορική. Για το λόγο αυτό, θα εξεταστούν οι προοπτικές αξιοποίησης τους στις υπηρεσίες του Υπουργείου.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, δεσμευόμαστε να είμαστε παρόντες, θέτοντας τις γνώσεις μας, στην εθνική προσπάθεια τουριστικής – οικονομικής ανάκαμψης της χώρας και ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό κ. Κικίλια και τους συνεργάτες του, για την εγκάρδια φιλοξενία.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Ενημερωτική συνάντηση με Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, κα. Ζέττα Μακρή, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ.) κ. Γιώργος Μεταξάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Τσαγκλιώτη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Κομονταχάκη.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, είχε σκοπό την ενημέρωση της Υφυπουργού, για όλα τα ζητήματα των Γεωγράφων -και της Γεωγραφίας ευρύτερα- στην Εκπαίδευση.


Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. κ. Μεταξάκης εξήρε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, καθώς στην πρόσφατη προκήρυξη προσελήφθησαν οι πρώτοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί Γεωγράφοι. Τόνισε ότι, στη βάση του πάγιου αιτήματος «η Γεωγραφία να διδάσκεται από Γεωγράφους», ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα και εξέφρασε την προσδοκία, αυτό να συνεχιστεί στους επικείμενους διορισμούς, στην Ειδική και στην Γενική Αγωγή. Επιπρόσθετα, ο κ. Μεταξάκης ανέλυσε την παρούσα κατάσταση της διδασκαλίας της Γεωγραφίας, στις διάφορες εκπαιδευτικές βαθμίδες και παρέδωσε σχετικό υπόμνημα με τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί.

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Μακρή, συνεχάρη τους συμμετέχοντες για την οργανωμένη εκπροσώπηση των Γεωγράφων και τους ευχαρίστησε για την τεκμηριωμένη ενημέρωση πάνω στα θέματα του κλάδου. Η Υφυπουργός Παιδείας άκουσε τα αιτήματα και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως, η οποία και έχει, ως εκ της θέσεως της, την ανάλογη πολιτική ευθύνη. Χαρακτήρισε κατανοητή, την ανάγκη διδασκαλίας του μαθήματος από τους Γεωγράφους και δεσμεύτηκε να συμβάλλει στην επίλυσή τους, πάντα στο μέτρο του εφικτού. Επιπλέον, εξέφρασε τη βούληση της, να συνεχιστεί η τακτική συνεργασία με την Ένωση, για όλα τα θέματα που άπτονται της Γεωγραφίας.

Κατά τη διαλογική συζήτηση, οι παρευρισκόμενοι τόνισαν την αδιαμφισβήτη αξία της επιστήμης και όλων των επιμέρους πεδίων της (Φυσική Γεωγραφία, Ανθρωπογεωγραφία κ.λπ.), στην κατανόηση διάφορων επίκαιρων θεμάτων, όπως λ.χ. οι Γεωπολιτικές εξελίξεις και το Μεταναστευτικό.  Συνεπώς, συμφώνησαν ως προς τη σημασία παροχής της σχετικής γνώσης στο μαθητικό δυναμικό και στους «αυριανούς» πολίτες της χώρας.

Ως Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Υφυπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες της, για την εγκάρδια φιλοξενία. Επίσης, ευχαριστούμε τον Σύλλογο Αποφοίτων Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη συμβολή του στη συνάντηση και τη θερμή υποστήριξη των θέσεων της Ε.ΓΕΩ.

Καθ’ όλη τη συνάντηση, τηρήθηκαν αυστηρά τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Το υπόμνημα ζητημάτων βρίσκεται στη διάθεση των μελών της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας

Ζητούμενο η μεταφορά της πολιτικής στο περιβάλλον.

5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως στο δυτικό κόσμο, παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το περιβάλλον, την οικολογία και την αειφόρο  ανάπτυξη. Το περιβάλλον βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε είδους αναζήτησης. Ένας από τους πιο κατάλληλους και αποτελεσματικούς επιστημονικούς διαύλους προσέγγισης της σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος είναι η Γεωγραφία, διότι διερευνά συνθετικά και συνολικά τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

Σήμερα που οι πιέσεις βιομηχανικής ανάπτυξης, η αστικοποίηση, η υιοθέτηση της αισθητικής της «μηχανής» και ο καταναλωτισμός διατάραξαν τη σχέση ανθρώπου και φύσης με τις γνωστές συνέπειες, διαφαίνονται κάποιες ελπιδοφόρες τάσεις και δράσεις:

τάσεις επανασχεδιασμού αστικών περιοχών και ελεύθερων χώρων, διεκδίκησης δικαιωμάτων για δημοκρατική χρήση του δημοσίου χώρου, προαγωγής της μικρότερης κλίμακας, τάσεις ‘επιστροφής στην ύπαιθρο’, τάσεις στροφής της κατανάλωσης και αναζήτησης του «τοπικού» και της διακριτής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών. Τάσεις που πρέπει να αποτελέσουν τις βάσεις πολιτικών ανάπτυξης.

Το ζητούμενο δεν είναι η μεταφορά των περιβαλλοντικών θεμάτων στη σφαίρα της πολιτικής, αλλά το αντίστροφο: η μεταφορά της πολιτικής στο περιβάλλον.

Αναζητείται μια πολιτική για το περιβάλλον. Μια πολιτική σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού και ενέργειας. Μια πολιτική σε επίπεδο εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Μια πολιτική σε επίπεδο τοπίου που θα αποσκοπεί στην προστασία, διαχείριση και στο σχεδιασµό των τοπίων που χάνουν τον χαρακτήρα, τη φυσιογνωμία και την ταυτότητά τους.

Η Γεωγραφία, ως επιστήμη του χώρου και του χρόνου, της φύσης και του ανθρώπου, μπορεί να προσφέρει λύσεις σε σύγχρονα ζητήματα με γνώμονα την προστασία, την ορθή διαχείριση και το σχεδιασμό τοπίων και οικοσυστημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας (Ε.ΓΕΩ) θα συνεχίζει να εργάζεται τόσο ως συλλογική οντότητα, όσο και μέσω του επιστημονικού έργου και της συνεισφοράς των μελών της, σε ποικίλα επίπεδα θεωρίας και πράξης.


Συνάντηση συνεργασίας με Φοιτητές Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

🏦 Συνάντηση συνεργασίας με τον Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου “Ο Πιττακός” πραγματοποίησε η Ένωση Γεωγράφων Ελλάδας

📆 Η συνάντηση που έγινε την Τρίτη 03 Μαΐου 2022 στην Αθήνα, είχε σκοπό τη γνωριμία, την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις επαγγελματικές και τις ακαδημαϊκές εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο των Γεωγράφων

✅ Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. Γιώργος Μεταξάκης, υποδεχόμενος τον εκπρόσωπο των Φοιτητών, παρουσίασε τους τομείς δράσεις όπου εστιάζεται το ενδιαφέρον της Ένωσης και ενημέρωσε το Σύλλογο Φοιτητών αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στα ζητήματα αυτά (ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε., Εκπαίδευση, Α.Σ.Ε.Π.)

🌍 Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Κωνσταντίνος Πεινασμένος, ενημέρωσε την Ε.ΓΕΩ. σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα και παρουσίασε τις προτεινόμενες δράσεις για τα επαγγελματικά ζητήματα που έχει στοχεύσει ο Σύλλογος Φοιτητών

🎯 Κατά τη διάρκεια της δίωρης και εφ’ όλης της ύλης συζήτησης, διαπιστώθηκε από κοινού, η ανάγκη συνεργασίας και υποστήριξης όλων των φορέων που άπτονται στην επιστήμη της Γεωγραφίας και συμφωνήθηκε η συνέχεια της τακτικής επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Γεωγράφων Ελλάδας και του Συλλόγου Φοιτητών Τμήματος Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου “Ο Πιττακός”

⚠️ Κατά τη συνάντηση τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας.

Ο Πρόεδρος της Ε.ΓΕΩ. Μεταξάκης Γεώργιος (δεξιά) υποδέχθηκε τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φοιτητών Τμ.Γεωγραφίας κ. Πεινασμένο Κωνσταντίνο